Bejelentkezés

x
Search & Filters

Alex Lifeson (Rush)

Születés / Halálozási dátum: 
1953. augusztus 27. csütörtök
Születési hely: 
Fernie (British Columbia) - Kanada
Zenekar: 

Egyéb képek: 

Biográfia: 

Alex Lifeson (született Aleksandar Živojinović, 1953. augusztus 27.) egy szerb származású kanadai zenész, aki leginkább a Rush, kanadai progresszív rock együttes gitárosaként ismert. A zenekart Lifeson 1968 nyarán alapította az eredeti dobossal, John Rutsey-val. Az alapítók közül egyedül ő maradt a trió tagja a mind mai napig.

A Rush-ban Lifeson főleg elektromos és akusztikus gitáron játszik, de más húros hangszereket, mint a mandolin vagy a buzuki is megszólaltatott már egyes dalokban. A fellépéseken vokálozik is, valamint esetenként billentyűs hangszereken, illetve basszus-lábszintetizátoron játszik. Lifeson zenei munkássága nagy részt a Rush-hoz köthető, habár önállóan is készít lemezeket. Szólóalbuma 1996-ban jelent meg Victor néven, több együttes lemezén működött közre vendégként, illetve ő szerezte az Andromeda című televíziós sci-fi sorozat első évadának filmzenéjét.

Zenei karrierje mellett társtulajdonosa a The Orbit Room nevű torontói étteremnek, illetve utasszállító repülőgép vezetői jogosítvánnyal is rendelkezik. A Rush másik két tagjával egyetemben 1996-ban megkapta az Order of Canada kanadai állami kitüntetés tiszti fokozatát. A trió volt az első rock zenekar a kitüntetés történetében, aki megkapta ezt az elismerést.

Tovább a Rush oldalára.

 

Forrás: wikipédia