Bejelentkezés

x
Search & Filters

Chuck Billy (Testament)

Születés / Halálozási dátum: 
1962. június 23. szombat
Születési hely: 
San Francisco - USA
Zenekar: 

Egyéb képek: 

Biográfia: 

Chuck Billy (San Francisco, 1962. június 23. – ) egy amerikai énekes, aki a Testament nevű thrash metal együttes révén vált ismertté az 1980-as években.

Zenei karrierje

A pomo indián származású Billy 1986-ban csatlakozott az akkor még Legacy nevet viselő Testamenthez, miután az együttesből az Exodusba távozó jóbarátja, Steve "Zetro" Souza énekes beajánlotta őt maga helyett. Az 1987-ben megjelent első Testament lemezen már Chuck Billy énekelt. A közvetlenül a Thrash Metal Nagy Négyese (Metallica, Slayer, Megadeth, Anthrax) mögé felzárkózó zenekar sikereiben a jellegzetesen öblös hangú frontembernek is nagy szerepe volt.

Az 1990-es években a thrash metal stílusban tapasztalható hullámvölgy és a zenekart sújtó folyamatos tagcserék ellenére Chuck Billy és a gitáros Eric Peterson életben tartották a Testamentet, amely ma is folyamatosan koncertezik és nagyobb szünetekkel ugyan, de időről időre új albumokat is készít.

2007-ben a Testament mellett Steve "Zetro" Souzaval közösen létrehozta a Dublin Death Patrol nevű formációt, amelyben kettőjükön kívül a Bay Area környékén a nyolcvanas években működő underground metalegyüttesek, köztük Billy első zenekarának a Rampage-nek egykori tagjai is részt vesznek.

Saját zenekarai mellett Billy vendégszerepelt a neves metalgitáros James Murphy mindkét szólólemezén, valamint a Sadus 2006-ban megjelent albumán. Több neves zenésszel együtt pedig a 2005-ös Numbers from the Beast lemezen tisztelgett az Iron Maiden előtt a "Fear of the Dark" dal feldolgozásával.

Betegsége

2001-ben seminoma típusú csírasejt daganatot diagnosztizáltak Billynél, ami férfiaknál általában a herékben alakul ki, de az énekesnél a mellkasában, közel a szívhez mutatták ki a rákos elváltozást. 2001. augusztus 11-én Chuck Billy és a szintén rákkal küzdő Chuck Schuldiner megsegítésére Thrash of the Titans néven rendeztek segélykoncertet a zenészkollégák. A kemoterápiát követően Billyt gyógyultnak nyilvánították és folytathatta a munkát a Testamenttel.

Tovább a Testament oldalára.

 

Forrás: wikipédia