Bejelentkezés

x
Search & Filters

Jeff Hanneman (Slayer)

Születés / Halálozási dátum: 
1964. január 31. péntek - 2013. május 02. csütörtök
Születési hely: 
Oakland (Kalifornia) - USA
Zenekar: 

Egyéb képek: 

Biográfia: 

Jeffrey John "Jeff" Hanneman (Oakland, Kalifornia, 1964. január 31. – Kalifornia, 2013. május 2.) amerikai zenész, leginkább a Slayer nevű thrash metal együttes alapítójaként és gitárosaként ismert. Los Angelesben nőtt fel.

Leginkább a punkzene volt rá hatással, amire azt mondta Hanneman, hogy ez a stílus késztette a Slayert arra, hogy gyorsabb és agresszívebb zenét készítsenek. Hanneman minden Slayer-albumra írt számot, gyakorlatilag az összes híres Slayer-számban része volt vagy szövegileg, vagy zeneileg. Ilyen számok a "Raining Blood", a "War Ensemble", a "Seasons in the Abyss" és az "Angel of Death", amelyeket a zenekar minden koncertjén eljátszanak.

Élete

Hanneman 1964. január 31-én született, Oaklandben, Kaliforniában, de Long Beachen nőtt fel, veterán családban: édesapja Normandiában harcolt a második világháborúban, bátyjai pedig Vietnamban; így a háború gyakran volt beszédtéma az asztalnál. A háborús filmek népszerűek voltak abban az időben, és Hanneman gyakran csatlakozott testvéreihez tank- és repülőgépmodelleket készíteni vagy színezni. Érdeklődése a háborúhoz és a katonai történelemhez neveltetésének tulajdonítható. A háborús témák megjelennek a dalszövegeiben is, jó példa erre az "Angel of Death".

Hanneman akkor találkozott Kerry Kinggel, amikor King meghallgatásokat tartott egy zenekar alapításához. A próba zenélés után beszélni kezdtek és Iron Maiden, valamint Judas Priest dalokat játszottak. A Slayer akkor született, mikor Hanneman megkérdezte Kinget, hogy alapítsanak-e egy közös zenekart, erre King így válaszolt: „B*ssza meg, igen!” 1982-ben, Hannemannek, Dave Lombardonak, és a Suicidal Tendencies gitárosának, Rocky George-nak volt egy közös punk projektje, amit "Pap Smear"-nek neveztek el. Amikor Pap Smear stúdiózni mehetett, a Slayer menedzsere, Rick Rubin nem engedte el Hannemant, ugyanis szerinte „ilyenek miatt bomlanak fel zenekarok.”

1997-ben, Hanneman elvette Kathrynt, akivel az 1980-as évek elején ismerkedett meg. Gyermeke még nincsen. A pár Los Angelesben lakik, 40 percre King lakásától. Kathryn otthon szokott maradni, amikor a Slayer turnézik; Hanneman azt állítja, hogy amikor haza érkezik turnék végén, felesége „újra új neki”. Kathryn húsz év alatt kétszer volt turnézni a zenekarral.

Hanneman és a Slayer énekese, Tom Araya egy időben kokainnal és pirulákkal éltek vissza. Úgy döntöttek leállnak a drogozással, ugyanis rájöttek, hogy „ez csak halálhoz vezethet, vagy rosszabbhoz, túl messzire mentünk.” Mind Hanneman, mind Araya visszafogják magukat, ha sörivásról van szó. Hanneman az Oakland Raiders szurkolója.

Jeff Hanneman halála

2013 május 2-án délelőtt 11 óra körül, a dél-kaliforniai háza közelében elhunyt a Slayer zenekar gitárosa Jeff Hanneman. 49 éves volt. Egy közeli kórházba járt, ahol májelégtelenséget diagnosztizáltak nála.

Hanneman 2011. Januárja óta szenvedett egy necrotizing fasciitis nevű betegségben, melyet egy pókharapás miatt kapott el. Bőrátültetés és egy intenzív rehabilitációról számolt be 2011-ben a brit Classic Rock Magazine és javulni látszott Jeff állapota.

Hanneman éppen fürdőzött néhány sörrel, amikor észrevette, hogy megharapta a pók.

„Még csak nem is éreztem. Azután egy órával később irgalmatlanul betegnek éreztem magam. Útban a kórház felé hallucináltam. A karom nagyon meleg volt. Megérkeztünk az ügyeletre, hála istennek a nővér egyből tudta mi a helyzet, bár azt mondta ez igen ritka esetek egyike. Egy órára voltam attól, hogy meghalljak.”

Bár maga a pók harapása, nem volt komoly, a bőr mélyebb rétegeiben bakteriálist fertőzést okozott.

„Az orvos hihetetlen nagy Slayer rajongó volt. Emlékszem ezt mondta: „Először megmentem az életét, utána a karját, s ezzel a karrierjét.””

Hanneman egy sürgősségi műtéten esett át, ahol eltávolították az elhalt hámréteget a karján. Az orvos meg tudta menteni, az izmokat és az inakat, de a gitáros karján egy nagy nyílt seb volt. A következő két hónapot kórházban töltötte, nagy adag antibiotikumot kapott, hogy a fertőzés elmúljon.

„Meg kellett tanulnom újra járni. Egy hónapig fel sem állhattam. Fájt a bőröm, és a karom minden apró mozdulatnál, és rettentően gyenge voltam. Ez OK. és mégis szerencsésnek érzem magam, hogy a doki és a nővér egyből tudta mi a helyzet. Alakulhattak volna sokkal rosszabbul is a dolgok.”

Nem sokkal halála után kiderült, hogy alkoholfogyasztás miatti májcirrhózis ölte meg a Slayer gitárosát. A pókharapás által szerzett baktériumfertőzés nem állt összefüggésben a májának állapotával. Jeff valószínűleg nem is volt tudatában, hogy milyen állapotban van a mája. Nem volt transzplantációs listán a közelmúltban, sem előtte. Az összes orvosi beszámoló alapján, úgy tűnt, hogy a gitáros gyógyul, és várta, is hogy az új albumon dolgozhasson.

Érdekeltsége háborús témában

Hannemant érdekelték a német háborús ereklyék, a náci Németország több dalszövegében is szerepel. Az érdeklődést apja keltette fel benne, aki egy medált adott neki, amit egy halott német katonától vett el. Legértékesebb érme egy lovagkereszt, amit egy Slayer rajongótól vett ezer dollárért. Amikor a Motörheaddel turnéztak, Hanneman tudomást szerzett arról, hogy Lemmy, a Motörhead énekese is gyűjti a II. világháborús ereklyéket.

Az "Angel of Death" szövege - amit Hanneman írt - miatt sok ember képzelte azt a Slayerről, hogy náci szimpatizánsok. Hanneman így védekezett: „Nem kell bele tennem a szövegbe, hogy egy rossz ember volt, ezt mindenki tudja. Ezt nem kell a szádba rágni.” A zenekar többször is kijelentette, hogy nem náci szimpatizánsok, csupán a téma érdekli őket.

Stílus és hatások

Hannemant elsősorban a korai heavy metal és a punk befolyásolta, ami meglátszik a Slayer 1996-os Undisputed Attitude című albumán is. Hanneman és King gitárszólói "vadul kaotikusnak", és "csavarosan zseniálisnak" vannak leírva. Korai albumoknál, mint a Hell Awaits-nél, és a Reign in Blood-nál a "siránkozó stílus" és a "dal áldozatainak a sikolyát utánzó szólók" voltak a jellemzőek. A South of Heaven már "több technikás" gitár riffet tartalmazott. Hanneman és King együtt tizedikek lett a Guitar World Minden idők 100 legjobb heavy metal gitárosa listán.

Dalszövegek és zene

Hanneman írta a zenéjét a zenekar legnépszerűbb dalainak, mint például a "South of Heaven", a "War Ensemble", a "Raining Blood", az "Angel of Death", a "Mandatory Suicide", és a "Seasons in the Abyss", amiket a Slayer minden koncertjén eljátszanak. Kedvenc albuma a Reign in Blood, és elmondása szerint nagyon élvezi eljátszani a "Raining Blood"-ot, és az "Angel of Death"-et. A zenekar összes albumához hozzájárult mind szövegileg, mind zeneileg, ezzel partnerséget kialakítva Arayával. Ez a partnerség többször beárnyékolja King kreativitását.

Az új anyag elkészítésekor először a zenét írják meg, után következik a szöveg. Hanneman gyakran ír otthonában riffeket, amiket többsávosan vesz fel, és dobgépet használ hozzá. Ezután kikéri zenekar társai véleményét; King és Lombardo teszik a javaslatokat a változtatásokra. A zenekar először a riffet játssza el, hogy fel legyen építve a dal struktúrája, és utána írják meg a szöveget és a szólókat.

Felszerelése

Amikor turnéztak, Hanneman hat gitárt vitt magával, mindegyiket különbözőre hangolva. A korai albumok, mint a Haunting the Chapel - Divine Intervention D#-re vannak hangolva, míg a későbbi albumok, mint a Diabolus in Musica - Christ Illusion változóan vannak hangolva. Az első album, a Show No Mercy hagyományosan van hangolva, miközben a koncerteken, 1984 óta, D#-re vannak hangolva a dalok. Több gitárt is visz magával, annak érdekében, hogy legyen még, ha esetleg a húrok elpattannának, vagy a gitár elromlana.

Tovább a Slayer oldalára.

 

Forrás: wikipédia