Bejelentkezés

x
Search & Filters

Ron 'Bumblefoot' Thal (Guns N' Roses)

Születés / Halálozási dátum: 
1969. szeptember 25. csütörtök
Születési hely: 
New York City - USA
Zenekar: 

Egyéb képek: 

Biográfia: 

Ron Thal (1969. szeptember 25., New York), művésznevén Bumblefoot amerikai gitáros, énekes, dalszerző, producer és hangmérnök. Bár sokoldalú zenész, az elektromos gitáron csillogtatja meg tudását. 2004-től a Guns N’ Roses tagja.

Pályafutás

1976-ban éppen hatéves volt, amikor meghallotta a KISS Alive! albumát. Azonnal tudta, hogy gitározni szeretne. Két éven belül már színpadon állt zenekarával, saját dalokat és feldolgozásokat is játszva, közben zenei tanulmányokat folytatva. Tizenkét évesen már otthonosan mozgott a jazzelméletben, és jó ritmusjátékos volt. Később meghallotta Eddie Van Halent, ami arra inspirálta, hogy a szólójátékba is beleássa magát. Ron tizenhárom évesen házi stúdiót kezdett építeni, ahol zenekarok felvételeit készítette, emellett pedig társait tanította gitározni. 1989-ben felvett egy demót, és elküldte Mike Varney-nak, a Guitar Player magazin kritikusának. Varneyt lenyűgözte az anyag, és 1994-ben leszerződtette Thalt saját kiadójához, a Sharpnel kiadóhoz. Thal két CD-t adott ki itt, mielőtt saját zenei produkciós céget alapított. Azóta újabb négy albuma jelent meg, immár Bumblefoot néven (első lemeze után), és számos más művész lemezén producerkedett. 2004-ben lépett be a Guns N’ Roses-ba ahol a turnék mellett a Chinese Democracy lemezen is hallható a játéka, de Lita Ford turnéján is kisegített.

Stílusa

Sok zenei stílusban jártas, köztük klasszikus és jazz műfajokban is. Zenéjében is megmutatkozik ez a sokszínűség, a hangzások eklektikus kavarodásában és a váratlan stílusváltásokban. Fejlett humorérzéke tetten érhető a szövegekben, hangszerelésében és játékstílusában. Gitárvarázslatai mindig előre viszik a zenét. Nála nem a zene szolgálja a gitárt, hanem fordítva. Szokatlan technikákat használ, abszolút egyéni hangzásokat hozva ki a hangszerből: például gyűszűt rak a jobb keze ujjaira, hogy egész magas hangokon játsszon és tappingeljen. Továbbá egyike azoknak a gitárosoknak, akik nemcsak hogy játszanak fretless gitáron, hanem tovább is fejlesztették annak technikáját.

Tovább a Guns N' Roses oldalára.

 

Forrás: wikipédia