Bejelentkezés

x
Search & Filters

Fiatal gitárosok a hírnév kapujában, avagy honnan indultak a jelen kor legnagyobbjai

A zenélést sosem késő elkezdeni. Tartja a mondás. A következő gitárosok azonban igen fiatalon kerültek reflektorfénybe kivételes tehetségükkel. Mára, egytől egyig elismert művészek, és a rock világ legnagyobbjai között emlegetik őket. De tekintsünk vissza egy kicsit, és nézzük meg fiatalon mire voltak képesek.

Joe Bonamassa (12 évesen) Danny Gatton vendégeként

Joe Bonamassa napjaink egyik legelismertebb blues-rock gitárosa. Tíz stúdióalbumot adott kis, és számtalan díjat zsebelt be, amellett, hogy a blues zenei színtér legnagyobb ászaival oszthatta meg a színpadot. Inkább az angolszász gitárosok voltak rá hatással, de mégis Austin királyát, Stevie Ray Vaughan-t tartja példaképének. Hat évesen kapta első gitárját, egy Gibson SG-t, melyet az idők során Les Paulokra cserélt.
 




Derek Trucks (13 évesen) az Allman Brothers-szel

Maradunk a blues stílus mezején, és ismét egy mára világhírű gitáros, valószínűleg első igazán komoly fellépését nézhetjük meg. Derek Trucks nagybátyja, Butch Trucks az Allman Brothers alapító dobosa volt, és mint az a videóból kiderül, Derek már ekkor is mocsokmód tudta a dolgát, így nem volt kérdés, hogy fellépjen a legendás zenekarral, melynek később a tagja is lett. Valószínűleg a pengetőt nem ismertették meg vele, mert már itt is a virslikkel szaggatja az SG-n a húrokat.
 




John Frusciante (19 évesen) a Red Hot Chili Peppers-ben

A kaliforniai funk-rock csapat, a Red Hot Chili Peppers 1988-ban, a negyedik albumának munkálatai közben elveszítette alapító gitárosát, Hillel Slovak-ot, aki egy júniusi napon heroin túladagolásban hunyt el. A csapatnak gyorsan kellett egy új gitáros, és több meghallgatást is szerveztek. Az akkor  18 éves Frusciante nagy chili rajongó volt, de mégis másik nagy kedvence, Frank Zappa meghallgatására ment el, amit később otthagyott, mert megunta a várakozást. Johnnak később esélye nyílt együtt jammelni Fleavel (R.H.C.P. basszusgitár), akit lenyűgözött a fiatal gitáros, így meghívták a chilibe. A többit már tudjuk.
 



 
Steve Vai (21 évesen) Frank Zappa társaságában

Az 53 éves művész mára ezrek példaképévé vált, és a jelen kor legnagyobb gitáristenei között szerepel. Vai 1983-ban kezdett szólókarrierbe, de zenélt David Lee Roth mellett, a Whitesnake-ben és az Alcatrazz-ban, azonban karrierjét mentora, Frank Zappa oldalán indította 1980-ban. 1996-tól a G3 turnék oszlopos tagja, ahol olyan zenészekkel játszott együtt, mint t John Petrucci, Eric Johnson, Yngwie Malmsteen, Robert Fripp vagy Billy Sheehan, mindemellett számtalan zenekar lemezén működött közre.
 




Zakk Wylde (22 évesen) Ozzy Osbourne oldalán

Zakk Wylde, mint sok más zenész, fiatalon a sport megszállottja volt, sokáig amerikai focizott, és 14 évesen kezdet el komolyabban gitározni. Eleinte kis klubokban kezdett játszani  a Stonehenge és a Zyris nevű zenekarokban. Később Mark Weiss rockfotós jutatta el azt a felvételt Osbourne-hoz, amin Zakk Ozzy-számokat játszik, és később már közösen vették fel a ’No Rest for the Wicked’ című lemezt. Wylde így vált híressé, és egészen 2010-ig Ozzy zenekarában tevékenykedett.   


 
Címkék: 
Fiatal gitárosok
Steva Vai
zakk wylde
joe bonamassa
John Frusciante