Bejelentkezés

x
Search & Filters

Ritchie Blackmore (Deep Purple, Rainbow, Blackmore's Night)

Születés / Halálozási dátum: 
1945. április 14. szombat
Születési hely: 
Weston-super-Mare - Anglia

Egyéb képek: 

Biográfia: 

Ritchie Blackmore (Anglia, Weston-super-Mare, 1945. április 14.) eredeti nevén Richard Hugh Blackmore híres angol gitáros, és zeneszerző. Klasszikus, blues és improvizatív elemeket is ötvöző, utánozhatatlan, rendkívül dinamikus gitárjátékának köszönhetően méltán tartja a szakma a világ egyik legjobb rock gitárosának. Blackmore elsősorban a Deep Purple és a Rainbow zenekarok révén vált ismertté. Jelenleg feleségével, Candice Nighttal (eredeti neve :Candice Lauren Isralow) zenél együtt a Blackmore’s Night formációban. A pár New Yorkban, Long Islanden él.

Pályafutása

Blackmore apjától kapta első gitárját 11 éves korában, ezen tanult egy évig klasszikus gitározást, ennek hatása máig érződik a stílusán. Ezekben az években igen intenzíven gyakorolt, hiszen édesapja azzal a feltétellel vette a hangszert, hogy ha a kis Ritchie nem tanul meg rajta játszani, akkor a gitárt a gyermek hátán töri szét. Az 1960-as években egy kevésbé ismert zenekarban játszott.

1968-ban a billentyűs, orgonista Jon Lorddal megalakította a Roundabout zenekart, amiből később a Deep Purple alakult. Az elmaradhatatlan Fender Stratocaster elektronikus gitárjával, és önfejű, virtuóz stílusával generációjának összes rockgitárosára hatással volt. Kezdetben egy Gibson ES-335-ön játszott, és az utána következő gitárja volt a már említett Fender. A komfortosabb zenélés érdekében Blackmore leszerelte gitárjának középső hangszedőit. A zenélési technikájához hozzátartozik, hogy rövidebb hüvelyk és kisujjal rendelkezik, mint a legtöbb gitáros, és a szólójátékát ez még kreatívabbá, és változatosabbá teszi.

1975-ben Blackmore kilépett a Deep Purple-ből, és megalapította a Rainbow zenekart, majd 1984–1993 között ismét beállt régi zenekarába. A Rainbow időszakból származik Blackmore-nak az a szokása, hogy koncerteken egy gitárszóló keretében előadja Beethoven 9. szimfóniájából az Örömódát – először a Difficult to Cure című Rainbow albumon szerepelt az örömóda feldolgozása, címadó számként. A Deep Purple-lel Ian Gillanhoz fűződő rossz viszonya miatt szakított – a köztük lévő feszültség tagcserék sorában nyilvánult meg az együttes történetében.

1995-ben újraalakult a Rainbow Ritchie Blackmore's Rainbow néven. Ebben az időszakban keletkezett a Stranger In Us All című album, amelyen Blackmore jelenlegi felesége, Candice Night vokálosként hallható. Vele 1997 óta játszik együtt Ritchie Blackmore a Blackmore’s Night zenekarban. Inkább már akusztikus gitáron hallhatjuk páratlanul virtuóz, kimunkált, kristálytiszta gitárjátékát. Időnként azonban a jól ismert Stratocaster hangja is megjelenik.

Tovább a Deep Purple, a Rainbow vagy a Blackmore's Night oldalára.


Forrás: wikipédia